Congratulations to Shyam Bhatt and Vanette Van Note, who respectively scored 18 and 16 on our testing Christmas Quiz, winning a month’s subscription each to the Berliner Philharmoniker’s fantastic Digital Concert Hall. Here are the answers:

1. Which famous choreographer turned Lorca’s play La Casa de Bernarda Alba into a ballet?

Answer: Kenneth MacMillan in his ballet Las Hermanas, performed in a triple bill at the ROH recently. Read Hanna’s review of it here.

2. According to Willem Mengelberg, to which of these did Mahler NOT bid a symphonic farewell?

Answer: The whole world, as David Allen told us back in November, in this review of Salonen and the Philharmonia’s Mahler 9 in NYC.

3. In how many ways was rain recently depicted in New Zealand?

Answer: 14, in Stroma Ensemble’s rendition of Hanns Eisler’s set of variations, which Simon reviewed for us here.

4. With which contrasting composer did Arnold Schoenberg play tennis?

Answer: George Gershwin, who also partnered Schoenberg in St Louis Symphony’s debut BBC Proms appearance last year.

5. What is the highest number of simultaneous tempi that Kent Nagano has conducted this season?

Answer: 100, in the OSM’s performance of Ligeti’s Poème symphonique, reviewed by Andrew here

6. Which of these instruments has NOT been featured as soloist in a concerto we’ve reviewed this year?

Answer: Bassoon: strangely, we haven’t covered any bassoon concertos this year, though there have been sackbut, bandoneón and sheng works galore.

7. Which conductor dedicated a concert to everyone in the world suffering injustice?

Answer: Vladimir Jurowski – though nobody’s questioning Barenboim’s commitment to good causes, this particular dedication comes courtesy of Jurowski at this concert of Schoenberg, Nono and Beethoven, reviewed by Paul.

8. Which of these adjectives has NOT been used by one of our reviewers to describe the music of John Adams?

Answer: Repetitious: our reviewers are an imaginative bunch, and this word was perhaps simply too obvious for them to use.

9. Who has NOT provided music for a ballet we’ve reviewed this year?

Answer: Arnold Schoenberg. Read about the Brubeck, Rolling Stones and Coward ballets here.

10. Valery Gergiev has had as busy a year as ever. Where have we NOT reviewed him?

Answer: Montreal: we caught him in London with the LSO several times, in Rotterdam as part of his own festival there, and in Toronto with the Stradivarius Ensemble. You can find all of them here.

11. Which opera does NOT feature a plot involving a father wishing to marry off his daughter to a suitor of whom he does not approve?

Answer: Le nozze di Figaro. No-one is trying to force Susanna to marry anyone she doesn’t want to.

12. Madama Butterfly always ends in a suicide. In whose production in 2012 did the opera also begin with a suicide?

Answer: Boston Lyric Opera’s production by Lilian Groag opens with a visual of Butterfly’s father committing ritual seppuku.

13. In which production did the translation of Italian into English rhyme “animosity” with “pomposity” and “verbosity”?

Answer: La scala di seta by Rossini, performed by Sydney Independent Opera. In a translation of uneven quality, our reviewer also noted the juxtaposition of “so sexy” with the response “hush, strumpet”.

14. In which 2012 opera production was a normally seaborne hero turned into a traveller “at sea in a corporate miasma”?

Answer: Der fliegende Holländer at Bayreuth. Our review described the production as “landlocked”.

15. Which composer had the most Bachtrack opera reviews in 2012 (up to and including November)?

Answer: Mozart. We reviewed 30 performances of 7 different Mozart operas. Verdi came a close second, with 28 performances of 12 different operas, followed by Puccini (20 of 8) and Wagner (10 of 7).

16. What was the name of opera’s first heroine?

Answer: Daphne: Jacopo Peri’s Dafne, first performed in 1598, is considered to be the first work that can legitimately be called an opera. Little of the music survives, so it can’t be performed today. The earliest opera still performed with any regularity is Claudio Monteverdi’s 1607 L’Orfeo, which was itself “inspired” by a visit to Peri’s 1600 Euridice (of which, unlike Dafne, a complete score survives).

17. In which Verdi opera is the heroine’s name changed to support a fraud?

Answer: Simon Boccanegra. Simon’s daughter Maria Boccanegra is brought up under the name of Amelia Grimaldi to avoid the confiscation of the Grimaldi estate – the real Amelia died in childhood.

18. In Siegfried, what device does Wagner specify should be used by the singer of Fafner in the form of a dragon?

Answer: He should sing through a megaphone (or, in German, ein Sprächrohr). Really.

19. In Donizetti’s Lucrezia Borgia, from which regions are the wines that are lauded in the brindisi?

Answer: Cyprus and Madeira: The original refers to Cipri and Madera, although Paul Daniel’s translation for ENO turned this into “Chianti and Spumante”.

20. In Dulcamara's entering aria "Udite, Udite rustici" in L'elisir d'amore, which of the following ailments does NOT feature in the list that he promises his elixir will cure?

Answer: Lovesickness: Dulcamara only claims to cure lovesickness later, when prompted by Nemorino’s request for Queen Isolde’s love potion (although he does promise young people as many lovers as they want). The other complaints all feature in “Udite, udite”, together with many more.